Cibulová marmeláda s portským vínem

Cibulová marmeláda je fantastická záležitost. Pokud jste si na talíř připravili skvělý steak, opečený kuřecí plátek, kousek skvělé paštičky, nebo jinou masovou delikatesu, bude vám to hrát s cibulovou marmeládou určitě do noty. Pomalu připravovaná červená cibule se ve spojení s vinným octem a portským vínem přemění na vynikající lahodnou pochoutku, která připravené maso pozvedne ještě o úroveň výš.

Cibulová marmeláda se stekam

Je jedno, jestli jste si připravili odpolední grilování pro rodinu, nebo jste pozvali své přátele na skvělou večeři. Se správnou kombinací skvělého masa a výborné cibulové marmelády budete za hvězdu.

A proč je moje cibulová marmeláda tak dobrá? Dělám si jí hlavně sám pro sebe a protože miluji skvělé jídlo, nešidím ji. Základem tak jsou pouze ty nejlepší ingredience.

Cibule

Cibuli nekupuji v supermarketu, ale od místních zemědělců a to buď z Račetic, kde je dlouhá cibulová tradice, nebo od mých oblíbených Čupr Bedýnek z Litoměřicka. Pečlivě pak vybírám každou cibulku, která se má proměnit v tuto úžasnou delikatesu. I když je cibule z dobrých zdrojů, může se občas stát, že není každá cibulka perfektní, a ta co se mi moc nelíbí, do mojí marmelády vůbec nepřijde.

Tmavý třtinový cukr

Lidé poslední dobou vedou diskuze nad tím, jestli sladit normálním rafinovaným cukrem, nebo třtinovým. Já do své marmelády dávám třtinový a ještě si vybírám ten tmavý. Nedělám to proto, že by mi klasický cukr přišel horší, ale tmavý třtinový cukr dodá mojí marmeládě lepší barvu a specifickou chuť a o tu jde přeci až v první řadě.

Bzenecký červený vinný ocet

V obchodech se dá nakoupit mnoho různých vinných octů, v různých cenových kategoriích. Já se rozhodl používat vinný ocet z Bzence, kde jinde by měli umět udělat dobrý vinný ocet, než na Moravě, ne? Ostatně klasický Bzenecký ocet používám i když zavařuji zeleninu.

Tawny Porto

Při výběru druhu portského vína jsem chvilku tápal. Nejsem v tomto směru odborník a tak jsem si říkal, že je portské jako portské. Ale nakonec jsem si dal pár večerů s tím, že jsem ochutnal jak Ruby Porto (které jak jsem se dočetl, dozrává v nádržích z betonu a nerezové oceli) tak i Tawny Porto (které dozrává v dřevěných sudech). Bylo to náročné, ale nakonec po neustálém ochutnávání jsem došel k závěru, že bude pro mojí marmeládu lepší verze Tawny.

 

Všechny tyto ingredience, které jsou dle mého úsudku ty nejlepší, jaké jsem mohl zvolit, doplním o láskyplnou přípravu a hlavně potřebný čas, který se nedá uspěchat. Po třech hodinkách pomalého vaření a občasného míchání vznikne tato úžasná marmeláda, kterou můžete ozdobit své kulinářské výtvory.

Věřím, že vám bude chutnat stejně, jako mě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *