Citrónová marmeláda s Proseccem a citrónovým likérem

V prosinci, když jsem měl trochu času před posledními trhy, jsem chtěl vyzkoušet některé zajímavé recepty, které jsem normálně nestíhal. Už jsem dělal jednu citrónovou marmeládu, která byla taková obyčejná, ale úplně jsem si z ní „nesedl na zadek“. Citrusové marmelády mám osobně strašně rád, tak jsem sáhl po receptu, který vypadal úplně jinak, než jsou klasické marmelády.

Není zde obsažená žádná voda, ale používá se pouze citrónová šťávy v kombinaci s alkoholem. To všechno se ještě zkombinuje s rozmixovanou citrónovou kůrou, která je normálně extrémně hořká, ale v tomto receptu se její hořkost výrazně potlačí.

Po celém odpoledni příprav a vaření se mi podařila marmeláda, která neskutečně svěží a má velmi plnou citrónovou chuť, s malým hořkým dojezdem. Je trochu tužší, což je malý nedostatek, ale i tak je vynikající.

Vyrobil jsem tehdy 15 skleniček.

Na trzích se mi s ní ale moc nedařilo, prodal jsem všeho všudy pár skleniček. Mnoho milovníků citrónových marmelád se na trzích neukázalo. A tak ji z větší části porozdával po kamarádech a použil jsem jí na vánoční cukroví. Na něm její chuť ale nebývale zazářila. Kombinace sladkého cukroví a svěží citrónové marmelády s malým hořkým dojezdem se ukázala jako skvělá volba.

Citrusové marmelády jsou už trochu taková „vyšší dívčí“ a dost těžko se hledá někdo, kdo by byl odborně schopen to tady posoudit. A tak jsem si po Novém roce řekl, že bych mohl nechat zkusit tuto marmeládu ohodnotit na nějaké odborné soutěži. Našel jsem jednu, která se přesně na tyto marmelády specializuje … The World’s Original Marmalade Awards ve Velké Británii. Ve světě marmelád je to prý obdoba filmového Oskara. Výborné na této soutěži je, že za malé startovné dostanete poštou hodnocení porodců a to i v případě, že nic nevyhrajete. To bylo skvělé. Přesně jsem věděl, co mi vytknou … tu tužší konzistenci.

Termín na doručení vzorků do Velké Británie byl pouze týden, protože jsem si vzpomněl dost pozdě. Ale povedlo se. Balíček se mi podařilo poslat tak, že byl doručen ještě s dvoudenním předstihem. Když jsem balíček odesílal, byl jsem celý nervózní, ale podařilo se mi na to kvůli pracovnímu shonu trochu zapomenout. Jaké bylo překvapení, když mi 2 týdny před oficiálním termínem vyhlášení výsledků přišel email, kde mi ze této soutěže oznamují, že jsem získal bronz. V té chvíli by se mě ve mě krve nedořezal.

2 týdny na to se moje marmeláda objevila na oficiální výsledkové listině a týden na to mi dorazilo oficiální hodnocení, na které jsem byl tak zvědavý. Moje marmeláda získala 15 bodů z 20 možných:

  • Vzhled: 3 body ze 3 – barva jasná, na pohled zrnitá
  • Aroma: 3 body ze 3 – tady trochu tápu se svojí „lámanou“ angličtinou tápu 😀 – zestful and lively
  • Textura: 3 body z 5 – tužší konzistence (to byl trochu kámen úrazu a takový nedostatek, který mě štval od chvíle, co ta marmeláda vychladla) a zrnitá kůra (používám ji v marmeládě mixovanou)
  • Chuť: 6 bodů z 9 – jasná, čistá a příjemně vyvážená – to mě velmi potěšilo

Na první pokus to byl skvělý (a absolutně neočekávaný) výsledek. Dostalo se mi i doporučení, jak marmeládu zlepšit, tak se nyní musím ponořit do zkoušení a testování, abych svoji citrónovou marmeládu udělal ještě lepší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *