Jablečné máslo

Jablečné máslo je název, který se u nás moc nepoužívá a je pravda, že je občas dost náročné to do nějaké běžné kategorie natlačit. Svým způsobem to není marmeláda, způsobem výbory to trochu připomíná povidla, ale i od nich se liší výrazně delší dobou výroby. Pokud máte rádi jablka, tak si jablečné máslo velmi rychle zamilujete. Ve své podstatě se jedná o velmi jednoduchý jablečný výrobek, který je právě svou jednoduchostí naprosto dokonalý.

Na recept na jablečné máslo jsem narazil hned na začátku, kdy jsem brouzdal po zahraničních stránkách a hledal jsem zajímavé recepty na výrobky, které bych mohl zařadit do své malé výroby. Chvíli mi trvalo, než jsem se k jeho výrobě rozhoupal, protože jsem si na výrobu musel vyčlenit celý den. I když je výroba velmi jednoduchá, zabere bez mála naprosto celý den. Celý den, kdy se jablíčka pomalu vaří při nízké teplotě a tím na konci vznikne naprosto vynikající chuť a konzistence.

Když jsem vařil první várku jablečného másla, tak jsem byl celý nervózní, jak to dopadne. Přeci jenom nikdy před tím jsem nedělal nic, co by se samo vařilo celý den a noc a nemuselo se to moc kontrolovat. Každou chvíli jsem proto chodil a kontrolovat, jak se to pomalu vyvíjí, dokonce i v noci. Za celý ten den jsem postupným ochutnáváním snědl skoro čtvrtinu celé várky, byl jsem totiž velmi zvědavý, jak se během výroby vyvíjí chuť. Finální výsledek byl nad moje očekávání. Na konci byla skvělá jablečná pomazánka, která má neskutečně plnou chuť a jejíž konzistence je krásně krémová.

A proč je jablečné máslo tak dobré? Vybírám do něj ty nejlepší ingredience, stejně jako do všech ostatních výrobků, které vyrábím. A jelikož si je dělám i pro sebe, snažím se, aby bylo dokonalé.

Jablka

Jablka z většiny obchodů mají divnou a nic neříkající chuť, takže jsem pro jablka do mého jablečného másla vyrazil k místním sadařům. U nich každé jablko chutná skvěle a každá odrůda má svou specifickou chuť. Když jsem připravoval na uvaření své první várky jablečného másla, tak jsem nad odrůdami moc nepřemýšlel. Vybral jsem několik červených a několik žlutých jablíček, která jsem použil a výsledek byl skvělý. Ale před přípravou druhé várky jsem si už dal trochu času a snažil jsem se ochutnat a vybrat konkrétní odrůdy jablíček.

Sáhl jsem hlavně po zimních odrůdách, takže se do mého mixu dostali odrůdy Braeburn, Starkrimson Delicious, Topaz a Golden Delicious. Každá z vybraných odrůd byla jiná, byla sladká i kyselejší, šťavnatá i trochu moučnatá. Výsledný mix jablek byl výborný a finálnímu výrobku dal vynikající chuť.

Ostatní ingredience

V první fázi se jablíčka vaří sami o sobě pouze s trochou jablečného octa. I když je ho obsahově relativně málo, použil jsem ten nejlepší, co jsem sehnal, kvalitní nefiltrovaný a nepasterovaný jablečný ocet v BIO kvalitě.

Zbytek ingrediencí je velmi jednoduchý, už pouze cukr a trocha koření. V případě cukru jsem zvolil mix klasického řepného i tmavého třtinového cukru, který dodá jak sladkost, tak i barvu. Z koření jsem sáhl po pravé cejlonské skořici a mletém hřebíčku, které beru od svého kamaráda z Koření od Samuela.

 

Snažil jsem se vybrat co nejlepší kvalitu všech ingrediencí, které v kombinaci s pomalou a dlouhou dobou vaření při nízké teplotě, dají jablečnému máslu nezaměnitelnou chuť. Použít jej pak můžete například na opečený toust, palačinky či podobně jako marmelády a povidla.

S jablečným máslem mám do budoucna ještě trochu větší plány, kdy bych chtěl vyzkoušet další variace. Rád bych vyzkoušel některé méně běžné odrůdy jablek či jiné koření a láká mě i varianta bez přidaného cukru či s nějakou jinou sladící alternativou. Takže do budoucna se mají milovníci jablíček na co těšit.

Věřím, že si na jablečném máslu pochutnáte stejně, jako já.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *