Portfolio výrobků

Během prvního roku jsem se hodně zaměřil na výrobu zavařených pochutin. Úplně na začátku jsem měl vymyšlené dva výrobky, kterými bylo jablečné máslo a cibulová marmeláda s portským vínem. Za ten rok jsem vyzkoušel hodně různých receptů, které byly některé naprosto vynikají a jiné za neskutečně hrozné.

Od těch dvou výrobků jsem se dopracoval až k deseti, které jsem sebou vezl minulou sobotu na můj první farmářský trh do Jirkova. Kromě jablečného másla a cibulové marmelády jsem zde nabízel:

  • kečup s česnekem – výborný kečup ze sladkých zahradních rajčat podle receptu babičky mého kamaráda
  • jablečný džem – který má v sobě 75% lokálních jablíček, 25% cukru a trochu citrusového pektinu na zahuštění
  • a šest druhů domácích (i když to označení nesmím dle zákona používat) sirupů – černorybízový, hroznový, angreštový, ostružinový, jablečný a zázvorový

Sirupy jsou věc, která mě velmi chytla před létem. Vyzkoušel jsem udělat sirup ze všeho, co mi přišlo pod ruku a na řadu druhů se ještě chystám. V nabídce mám několik posledních lahví sezónního ovoce, jako je angrešt, černý rybíz a ostružiny. V současné době experimentuji se švestkami, které se mi zatím nedaří zkrotit. Už jsem zkoušel dvě verze sirupu a stále to není to pravé „švestkové“, ale nevadí, já se k tomu dopracuji. Po větší část roku budu mít v nabídce určitě jablečný, hroznový, citrónový a také několik bylinných.

Sirupy jsem se rozhodl nabízet pod samostatnou značkou a to jako „Davídkův sirup„.

Za dva dny mířím na druhý farmářský trh, tentokrát do Chomutova a i tam jsem si připravil pár novinek. Takže se budete moci těšit na:

  • jemný kečup – tentokráte bez česneku, na trzích v Jirkově bylo pár lidí, kteří o něm projevili zájem, protože nemusí česnek, tak uvidíme, jak bude chutnat
  • jablečný džem se skořicí, který není doslazovaný cukrem – jsou to de facto 100% jablíčka, smíchaná se skořicí a špetkou soli, pro zvýraznění chuti – také výrobek, který mne napadl až po trzích, kde prošlo kolem mého stánku velké procento diabetiků
  • fíkový relish (chutney) s balsamikovým octem – výtečná záležitost k plísňovým sýrům, už jsem pár malých skleniček vyráběl loni a bylo to vynikající
  • fíkový džem se skořicí – fíky jsou nyní proklatě cenově nízko a tak jsem vyzkoušel je přeměnit na výborný džem
  • švestkový džem s kardamomem – na povidla ještě švestky nebyly úplně v té nejlepší sladké kondici a tak jsem našel zajímavý recept na džem, kde se kombinují švestičky s kardamomem, vznikla z toho velmi zajímavá chuť
  • nakládaný květák – a to jako samotný květák a pak varianta s česnekem nebo papričkami
  • máslové sušenky – to je věc, kterou mám moc rád a s kterou umím ohromit své okolí, do Chomutova povezu tři druhy sušenek – klasické anglické máslové, levandulové a kaštanové

Sušenky se v podstatě nejvíce přibližují mé prvotní představě, co jsem chtěl dělat nejvíc … péct sladké věci – bábovky, koláče, atd. … bohužel zatím jsem to na živnostenském úřadě „ukecal“ jenom na ty sušenky. Už před létem jsem si sušenky testoval na rozlučkové akci ve školce mé dcerky a zde všem velmi chutnalo. Tuto sobotu vyzkouším sušenky na větším množství lidí a uvidím, jakou to bude mít odezvu. Pro první ostrý test jsem vybral tři druhy s tím, že všechny jsou postavené na másle. Najdete tak klasické anglické máslové sušenky, levandulové se sušenou levandulí a nebo bezlepkové sušenky z jedlých kaštanů. Všechny tyto tři druhy jsou naprosto vynikající.

Do budoucna se chci pečení věnovat i více a tak jsem si pro sušenky, a budoucí pečeně výrobky, vymyslel samostatnou značku „Davídkova pekárna“ 🙂

A co ještě letos chystám?

Je několik podzimních surovin, které měl lákali už loni, ale nakonec jsem se na ně nedostal. Jsou to šípky a jeřabiny. Z obojího bych rád vyzkoušel jak džem, tak i sirup.

Ze sirupů mě ještě láká jeden, na který mám recept schovaný celý rok. Je to něco mezi sirupem, omáčkou a pomazánkou, která se vytváří z jablek a nebo kombinace jablek a hrušek velmi pomalým vařením. Jelikož už pomalu dozrávají podzimní jablíčka a hrušky, budu to velmi brzy testovat a pokud se zadaří, objeví se v mojí nabídce ještě na podzim.

U sladkých omáček ještě zůstanu, již před týdnem jsem vyzkoušel první malou várku slané karamelové omáčky, kterou jsem chtěl velmi vyzkoušet. První várka dopadla na výtečnou a tak to bude věc, kterou s největší pravděpodobností povezu sebou již na další trhy do Mostu.

V druhé polovině listopadu pak budu mít pravený ještě jeden skvělý výrobek, bez kterého není možné přemýšlet nad pečením vánočního cukroví. Skvělou vanilkovou esenci. Zapomeňte na průmyslově vyráběné vanilinové a „vanilkové“ cukry. Kvalitní vanilkové lusky z Madagaskaru se mi už několik týdnů luhuje v kvalitní vodce Finlandia a čeká, až udeří polovina listopadu. To budou akorát odležené a připravené pro vánoční pečení.

2 komentáře u „Portfolio výrobků“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *