Vánoce, vánoce, ….. není už čas na pečení?

Samozřejmě jsem se na konci září nezbláznil a v rámci euforie se nepouštím do horečného vánočního pečení 🙂 v rámci mojí práce ale spravuji jeden web s recepty na vánoční cukroví a potřebuji na něj dodat fotky k některým druhům, které tam jsou bez fotek, nebo fotky nejsou zrovna moc povedené. Takže jsem dnes začal v malých dávkách se zaděláváním těsta, abych mohl pomalu napéct vánoční cukroví na focení.

Navíc se mi už sešlo pár lidí, kteří by si prý ode mě vzali vánoční cukroví, což mě velmi těší. Ovšem vánoční cukroví jsem nikdy ve větším nepekl, takže jsem všem řekl, že asi ano, ale že si to ještě rozmyslím. Takže v rámci fotografování cukroví si trochu vyzkouším, jaké to je péct hromady druhů 😀

Prošel jsem pár receptů a začal jsem s absolutní klasikou. Samozřejmě jsem hned narazil na pár „nesrovnalostí“, které jsem moc nechápal, i když se jedná o klasické a léty prověřené recepty. Tak jsem je hned trochu vylepšil 😀

Takže v lednici mi dnes už odpočívají 4 těsta na tato cukroví:

  • vanilkové rohlíčky – první těsto, do kterého jsem se pustil a hned jsem nepochopil, jak může někdo dělat „vanilkové“ rohlíčky a nedat do toho ani zrníčko vanilky, někdo je dokonce obaluje pouze v moučkovém cukru :-O proč se pak jmenují „vanilkové“??? No udělal jsem to těsto tedy po svém … přidal jsem na jednu dávku půl lžičky mleté vanilky a až budu připravovat cukr na obalení, nebude „vanilkový“ z obchodu, ale klasický moučkový se zrníčky z vanilkového lusku
  • klasické perníčky – klasický vánoční recept, který používá snad každý, někteří si dokonce zdobí perníčky na vánoční stromeček.
  • linecké pečivo – je zajímavé, že na linecké je receptů opravdu přehršel. Na vanilkové rohlíčky se základní recept moc neliší v různých variantách, ale na linecké opravdu dost a záleží, co si člověk vytáhne. Spojil jsem tedy dva recepty, které se mi líbili, jeden, kde bylo stejně másla jako mouky, které jsem ale doplnil o jeden žloutek navíc, lžičku citronové šťávy a místo vanilkového cukru jsem opět použil trochu mleté vanilky.
  • sádlovky – podle obrázku jsem to už určitě jedl, ale nepamatuji si, že by to někdo v okolí dělal. Zde jsem se držel klasického receptu, který se mi velmi líbil. Místo divného „kakaa“, které se běžně prodává na pečení v obchodech, jsem použil kvalitní holandské kakao a jak mám kakao moc rád, tak bych to těsto rovnou nejraději snědl 🙂

Nu, zítra se tedy vrhnu na první pečení. Lidem, kteří již projevili zájem o cukroví pak rozdám malé vzorky, aby ochutnali a třeba si to nakonec nerozmysleli a nešli jinam 😀

Každopádně když už budu zkoušet různé druhy vánočního cukroví, rozhodl jsem se, mimo jiné i kvůli mé dceři, vyzkoušet bezlepkové verze některých druhů. Když už bych (možná) pekl před Vánoci pro některé lidi, tak by třeba ocenili i (a nebo jenom) bezlepkové vánoční cukroví.

Důležité upozornění: Musím upozornit, že pečení cukroví samozřejmě (pokud) budu dělat, tak pouze pro kamarády, jelikož na to nemám dle živnostenského zákona kvalifikaci (rozumějte „papír“ a praxi v cukrářské výrobě). Takže kdo není můj kamarád, tak ať mi raději kvůli cukroví neříká, musel bych být dle zákona pohoršen, k čemu, že mě to vlastně nabádá 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *