Začínám

Dnes se píše 18. září 2016 a já se definitivně rozhodl, že svou budoucí kariérní cestu povedu jiným směrem, než jsem si myslel posledních několik let. Už delší dobu cítím, že to, co dělám není to pravé ořechové a pořád jsem přemýšlel, co bych mohl dělat jiného.

V práci kromě programování našeho e-shopu spravuji i pár stránek s recepty a na začátku léta jsem si řekl, že bych mohl pár receptů vyzkoušet a nafotit. V podstatě celé léto peču pro naši hrníčkovou kuchařku a fotím. Samozřejmě vše, co takto napeču nejsem schopen sám sníst, takže své výtvory rozdávám do všech směrů. Až mi jednou jeden kamarád povídá, proč se tím neživím.

A najednou přišel ten nápad!

To pečení mě neskutečně vzalo a to nejenom pečení. Sám jsem takový, že se velmi vyhýbám nepoživatelným patlaninám, které nám servírují v supermarketech, restauracích a všude jinde. Když už něco vařím nebo peču, musí to být skvělé.

A tak jsem si nejdříve hrál s myšlenkou, že bych začal péct ty svoje koláče a bábovky, až jsem nakonec došel k tomu, že kromě tohoto, se pustím do celého „lahůdkářství“.

Nechci se ale věnovat výrobě chlebíčků, jak by mohlo na první pohled vypadat, ale do výroby dobrot, které mě osobně velmi chutnají a věřím, že najdu i další spřízněné duše. Kromě pečených koláčů, bábovek, brownies a sušenek, se tak vrhnu na různé paštičky, masové „konzervy“, marmelády a tak podobně. Nemám v plánu vytvářet další „Hamé“ a tak prostě občas vytvořím něco, na co mám chuť.

Postupně tak vyzkouším vše, co by mě zajímalo vyrobit a uvidím, kam se tento nápad postupně dostane. Dal jsem si v současné práci 5 let, kdy bych rád vše vypiloval do skvělého stavu a během této doby bych si rád vybudoval svou novou „kariéru“, nebo spíše vášeň, které bych se nadále ve svém životě věnoval.

Samozřejmě než budu moci oficiálně otevřít dveře svého nového lahůdkářství, uteče ještě hodně vody a to hlavně proto, že podobným nápadům se tu po byrokratické stránce příliš nepřeje. Ale to mě neodradí a postupně si projdu tímto martyriem. V podstatě mě čeká několik kroků:

  • samotný začátek, zřízení živnosti … to mám v plánu hned zítra … podle toho jak dopadnu na živnostenském úřadu se budou odvíjet další kroky
  • podle živností, které se mi podaří „urvat“ hned na začátku budu schopen přemýšlet o tom, co bude v první fázi v mojí nabídce
  • budu si muset zřídit oficiální „výrobnu“, zde bych ale využil určité možnosti, o které jsem se dočetl a to „výroba potravin v domácnosti“ a „jejich následný prodej z domova a na místních trzích“
  • už teď vím, že nebudu mít od začátku živnost na vše, co bych rád, třeba cukrář bude asi trochu oříšek, takže mě bude čekat rozšíření vzdělání, abych na další živnosti dosáhl
  • dalším krokem bude vybudování již oficiální výrobny, které bude nejspíše na dlouhé měsíce, protože mě bude čekat nalezení prostor, schválení od hygienické stanice atd.
  • až si projdu tímto vším, tak mám ještě jeden bod a to by bylo vyjíždění po různých trzích v naprosto parádním jídelním vozítku

To jsou body, které musím v následujících 5 letech absolvovat a vím, že se mi to povede. Popřál bych si sám dnes mnoho štěstí a s bublajícím rillettes na plotně se začínám vrhat do své nové budoucnosti.

Jinak rillettes (hodně vzdáleně by se dalo říci, že se jedná o vynikající francouzskou vepřovku) dnes dělám úplně poprvné a rád bych, aby to nebylo na posledy a stala se tato delikatesa stálým produktem v mém novém starómódním lahůdkářství, které jsem pojmenoval Perfect Delicious.

Věřím, že vám bude ode mě chutnat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *